ورق نسوز

ورق Heat resistant Steel

ورق نسوز استحکام آن تا دمای ۶۰۰ درجه سانتیگراد به هم نمی ریزد و تا دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد از خود مقاومت نشان می دهد.

در  مورد گداختگی و سوختن این ورق های آلیاژی بایست دو نکته را مد نظر  قرار داد:

۱- مقاومت در برابر اثر گاز‌هایی نظیر اکسیژن و اکسیدهای کربن، بخار آب و گازهای حاوی گوگرد در دمای بالا

۲- عدم تغییر خواص مکانیکی در دمای بالا

پیشنهاد مطالعه: عملیات بر روی فولاد ck45

ورق نسوز  ۱۴Cr Mo45 steel plate

این خصوصیات اغلب به دلیل وجود عنصر کروم Cr در پدید آمده و با افزایش دما، باید مقادیر کروم بیشتری با آن ها آلیاژ شود تا از سوختن (درشت دانه شدن) فولاد جلوگیری به عمل آید. از فولاد نسوز برای ساخت  و مقاوم به دمای بالا، لوله‌های تاسیسات دیگ‌های بخار و مبدل های حرارتی، پره‌ ی توربین‌های گازی و بخاری، سوپاپ دود موتورهای احتراقی و … استفاده می‌شود. در مقابل حرارت تا دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد مقاوم بوده و در تمامی مواردی که قطعه در معرض حرارت یا آتش قرار می‌گیرد قابل استفاده است.

ورق های نسوز به نام ۱۴Cr Mo45 steel plate نیز معروف می باشد.

انواع ورق نسوز

  • * ورق آزبست:

 این محصول را می‌توان جزو قدیمی‌ترین محصولات نسوز معرفی شده به بازار عایق بندی صنعتی دانست. ورق آزبست، در قرن ۱۹ به شکل واشرهایی محکم اما انعطاف پذیر، با نفوذ ناپذیری بالا وارد بازار گردید و به سرعت تبدیل به یکی از پر استفاده‌ترین گزینه‌ها موجود شد؛ به طوری که تا پایان قرن ۲۰، تقریباً در تمامی کارخانه‌ها به چشم می‌خورد. 

  • ورق آزبست از خواص مکانیکی مطلوبی برخوردار بوده و تحمل حرارتی آن، تا ۷۰۰ درجه سانتیگراد می‌رسد. اما در این زمان بود که متخصصین متوجه سمی بودن غبار آزبست گردیدند. 
  • * این غبار ریز، در صورت ورود به سیستم تنفسی انسان، می‌تواند منجر به بروز بیماری‌های سخت ریوی گردد.
  • *  به این ترتیب، استفاده از ورق و دیگر محصولات تولید شده از آزبست، با محدودیت‌های جدی روبرو گردید و تنها در مکان‌هایی مجاز اعلام شد که دور از دسترس انسان باشند؛ مانند موتورخانه، نیروگاه و پالایشگاه. همچنین، متخصصین در پی کشف موادی زیست محیطی‌تر با ویژگی‌های مشابه آزبست و یا در صورت لزوم، مهار غبار آزبست برآمدند.
  • * ورق کلینگریت:

 این محصول نسوز را از ترکیب پودر آزبست با یکی از انواع رزین لاستیکی تولید می‌نمایند. به این ترتیب، علاوه بر مهار نسبی غبار سمی آن، انعطاف پذیری ورق افزایش خواهد یافت. گاهی برای مهار بیشتر غبار و بهبود ویژگی‌های مثبت این ورق، آن را توسط سیم فولادی یا استیل تقویت نموده و یا به یک لایه گرافیت آغشته می‌کنند.

این محصول که به احترام اولین و معروف‌ترین تولید کننده آن یعنی شرکت کلینگر، به همین نام شناخته می‌شود، به دلیل قدرت آب بندی و تحمل حرارتی بالای خود از محبوبیت خاصی برخوردار می‌باشد.

  • * ورق دونیت: 

اصلی‌ترین ماده اولیه در تولید این محصول نیز آزبست می‌باشد. 

عایق دونیت که با قرار دادن یک لایه صفحه فلزی یا استیل در میان دو ورق آزبست ساخته می‌شود، از مقاومت بالایی در برابر فشارهای وارد شده بر قطعات برخوردار است.

اگرچه به دلیل وجود آزبست در ترکیبات این ورق نسوز، استفاده از آن با محدودیت روبرو است، اما کاربردهای فراوانی در سکوهای نفتی و نیروگاه‌ها دارد.

  • * ورق گرافیت:

 این محصول را از پودر گرافیت با درصد خلوص بسیار بالا تولید می‌کنند و همین امر، باعث عملکرد مثبت آن در برابر اشعه‌ها و گازها، و همچنین وزن بسیار پایین ورق گرافیت می‌گردد. 

شکننده بودن ورق گرافیت خالص ، موجب شده تا از آن در بعضی حوزه‌های خاص صنعت، از جمله نیروگاه‌ها و صنعت پتروشیمی استفاده کنند.

ورق ویکتوری:

این محصول را از الیاف سلولزی تولید می‌کنند و همین امر، باعث شده تا ورق ویکتوری کاملاً فاقد آزبست بوده وخطری برای سلامتی انسان و طبیعت نداشته باشد. از مزایای استفاده از ورق ویکتوری، می‌توان به مقاومت آن در برابر روغن داغ و انواع سوخت‌ها، و همچنین، قیمت مقرون به صرفه اشاره نمود.

    مشاوره تلفنی