واشرها بصورت یک حلقه که به طور معمول از جنس فلز یا پلاستیک با سوراخی در وسط و با قطرها و ضخامتهای مختلف ساخته میشود. وظیفه اصلی واشرها توزیع فشار بصورت یکنواخت بدون آسیب رساندن به سطح و همچنین اطمینان از اعمال فشار بر روی یک سطح صاف میباشد و محل قرار گرفتن واشرها بین مهره یا گل پیچ با بدنه دستگاه است. از کاربردهای دیگر واشر میتوان به پر کردن فضای خالی بین اتصالات, جلوگیری از شل شدن اتصال, آب بند کردن و جلوگیری از نفوذ مایعات و ایجاد یک عایق الکتریکی بین دو قطعه اشاره کرد.
واشرها از مواد و متریال مختلفی ساخته میشوند که معمول ترن آنها آهن, فولاد کربنی, فولاد ضد زنگ, فلزات نرم (مانند مس و آلومینیوم) و پلاستیک است. در بین این مواد فولاد کربنی استحکام بالاتری دارد. با استفاده از پوشش گالوانیزه برای واشرهای آهنی و فولاد کربنی مقاومت مناسبی در برابر خوردگی ایجاد میشود در صورتی که واشرها با جنس فولاد ضد زنگ مقاومت بسیار بالایی نسبت به خوردگی دارند. از واشرهای پلاستیکی میتوان به عنوان عایق مناسب الکتریسیته یا در مواردی که نیروی بسیار ناچیزی وجود دارد استفاده کرد. واشرهای مسی و آلومینیوم از دیگر واشرهای موجود بوده وبه علت داشتن نرمی مناسب میتوانند در مواردی آب بندی ایجاد نمایند.
بر اساس نوع کار مکانیکی میتوان واشر ها را به سه دسته کلی تقسیم کرد. واشر ساده یا واشر تخت (در زبان انگلیسی Flat Washer) که رایج ترین نوع واشر است, واشر فنری و واشر قفلی.
واشر تخت فلزی با قطر خارجی و ضخامت متنوعی به روش پرسکاری از طریق سنبه و ماتریس تولید میگردد و وظیفه اصلی آن ایجاد فشار یکنواخت مهره یا گل پیچ بر روی سطح است. علت توزیع بار یکنواخت این است که واشر تخت باعث صاف ماندن سطح زیرین مهره یا گل پیچ میشود و از اعمال بار بر روی یک نقطه از سطح جلوگیری میکند. هرچه قدر قطر خارجی واشر بزرگتر و ضخیم تر باشد (واشر دور پهن یا دور بزرگ), توزیع بار بهتر انجام میشود همچنین واشر فشار بیشتری را تحمل میکند و اثرات کمتری بر روی قطعه به جا میماند. در نتیجه این مدل واشر برای اتصالات با تنش بالا و همچنین صنایعی با مواد نرم مانند آلومینیوم یا چوب مناسب است.
واشر آلومینیومی که یک نوع واشر تخت محسوب میشود و روش تولید آن مشابه تولید سایر واشرهای تخت است علاوه بر موارد ذکر شده دارای کاربردهای دیگری است که عبارتند از:
به دلیل نرمی مناسبی که دارند در مواردی میتوانند با تغییر شکل کم خود آب بندی را هم انجام دهند. این خصوصیت در واشر مسی نیز وجود دارد. توجه داشته باشید این واشر برای آب بندی در فشار بالا مناسب نیست.
این مدل واشر به خاطر جنس خود خاصیت رسانایی الکتریکی مناسبی دارد. به همین علت میتوان از واشر آلومینیومی در اتصالات الکتریکی استفاده کرد. البته باید این نکته را در نظر گرفت که این خاصیت در واشر مسی به شکل مناسب تری وجود دارد.
ویژگی مغزی و واشر رادیاتور آلومینیومی
این مغزی رادیاتور ها مخصوص و خاص بوده. خاص بودن این نوع مغزی اینست که روی یک قرقره دو جهت دنده حرکت وجود دارد جهت چپ وجهت راست بایک فاصله برای استقرار واشر مخصوص آب بندی و در دوطرف مغزی لول که دارای درز ارتجاعی نیز می باشد دو فرورفتگی وجود دارد که از داخل محل درگیری مغزی با آچار مخصوص رادیاتور می باشد.
( طول این آچارها غالبا حدود یکمتر ازجنس میلکرد ضخیم ودارای دسته از یک طرف و لبه درگیری از طرف دیگر که به راحتی داخل مغزی رفتو آمد دارد و قطر میله آچار باید نصف قطر مغزی نمره ۱ اینچ رادیاتور )
نقش آچار رادیاتور هنگام حرکت یا دوپره را از هم باز و یا بهم نزدیک و متصل نموده و واشر بین دوجهت دو پره را آب بندی نموده. هرچقدر واشر و مغزی مرغوب باشد نصب پره ها قابل اطمینان خواهد بود.
جهت اتصال پره های رادیاتور آلومینیومی به یکدیگر باید بین هر پره از دو عدد مغزی و واشر مخصوص استفاده کرد، مغزی چپ گرد راست گرد نوعی مغزی است که در یک سمت به راست و سمت دیگر به چپ سفت می شود تا بتواند پره ها را جمع کند. در واقع کلکتور بالا و پایین این رادیاتور ها در یک طرف از داخل دارای رزوه راست گرد و در طرف دیگر دارای رزوه چپ گرد هستند.